Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Επίσκεψη στο ναό της Αφαίας, Αίγινα


Π λ η ρ ο φ ο ρ ί ε ς

Η Αφαία ήταν Θεά και λατρευόταν στην Αίγινα. Σύμφωνα με το μύθο, καταδιωκόμενη από το Μίνωα, έπεσε στη θάλασσα, σώθηκε από ψαράδες και μεταφέρθηκε στην Αίγινα. Εκεί κάποιος από τους σωτήρες της την ενοχλούσε επίμονα. Την έσωσε η Άρτεμις . . . εξαφανίζοντάς τη. Για να την τιμήσουν οι κάτοικοι της Αίγινας στη θέση της εξαφάνισής της ίδρυσαν ένα ιερό και αργότερα έκτισαν ναό.

 
Ο χώρος του ιερού της Αφαίας, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, παρουσιάζει ίχνη λατρείας από την ύστερη Μυκηναϊκή περίοδο (1300 π.Χ.) και δείχνει ότι εκεί λατρευόταν γυναικεία θεότης της γονιμότης.
Το 500π.Χ. περίπου στη θέση Μυκηναϊκού ιερού χτίστηκε ο αρχαϊκός αρχαικός ναοός που βλέπουμε σήμερα. Ο ναός είναι περίπτερος, δηλαδή έχει «περίσταση», στοά με κίονες γύρω γύρω, 6 στις στενές και 12 στις μακριές πλευρές του. Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του είναι ο ντόπιος πωρόλιθος.
Ο ναός θεωρείται κορυφαία δημιουργία της αρχαϊκής αρχιτεκτονικής και πιστεύεται ότι αποτέλεσε το ναό-πρότυπο για τον Ικτίνο και τον Καλλικράτη, τους μετέπειτα αρχιτέκτονες του Παρθενώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου