Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Μελιτζάνες στο φούρνο με ντομάτα και χαλούμι

Στην Πάφο η φίλη μου η Γεωργία μας ετοίμασε πολλά νόστιμα μεζεδάκια για να συνοδεύσουμε τη Ζιβανία. Όμως οι μελιτζάνες της στο φούρνο με χαλούμι, όχι με φέτα, όπως συνηθίζουμε στην Ελλάδα, έκλεψαν την παράσταση. Μου άρεσε πολύ αυτή η εκδοχή και την επανέλαβα στην Αθήνα, προσθέτοντας μόνο λίγο κάρυ. Το φαγητό αυτό συνοδεύει πολύ καλά τους άλλους μεζέδες αλλά και σκέτο αποτελεί εξαιρετική καλοκαιρινή επιλογή. Δεν έχει καθόλου δυσκολία.


Πώς το μαγειρεύω


Πλένω, καθαρίζω λίγη φλούδα από 1 κιλό μικρές μελιτζάνες φλάσκες και τις κόβω σε ροδέλες. Τις αφήνω 30' μέσα σε αλατισμένο νερό να ξεπικρίσουν. Μετά τις ξεπλένω, τις στραγγίζω, τις ραντίζω με ελαιόλαδο ανακατεύοντάς τες. Αντί να τις τηγανίσω τις ψήνω και από τις δύο πλευρές στο γκριλ, ώσπου να ροδίσουν ελαφρά.
Εν τω μεταξύ πλένω 10-15 μακριές γλυκές πιπεριές, σκουπίζω να νερά και αφαιρώ τους σπόρους. Πλένω και ξεφλουδίζω 3-4 μέτριες ώριμες ντομάτες και τις ψιλοκόβω. Καθαρίζω και ψιλοκόβω 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια. Επίσης πλένω και ψιλοκόβω ένα ματσάκι μαιντανό και ένα κλαδάκι πλατύφυλλο βασιλικό.Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνω ¼ του φλιτζανιού λάδι και τηγανίζω ελαφρά τις πιπεριές. Τις αφήνω να στραγγίσουν πάνω σε χαρτί κουζίνας.Σε μια μικρή κατσαρόλα τσιγαρίζω τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια με ½ φλιτζάνι λάδι, προσθέτω τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τη ζάχαρη και 1 φλιτζάνι τοματοχυμό. Αφήνω τη σάλτσα να βράσει 10-15 λεπτά, ώσπου να πήξει λίγο. Στο τέλος προσθέτω αλάτι, πιπέρι, λίγο κάρυ, το μαιντανό και το βασιλικό, ανακατεύοντας.

Τοποθέτησα τις μελιτζάνες τη μία διπλα στην άλλη μέσα σε λαδωμένο μέτριο πυρέξ. Βάζω ανάμεσά τους φέτες τυριού και σε μια άκρη τις πιπεριές χωριστά, γιατί δεν αρέσουν σε όλους.

Μετά προσθέτω τη σάλτα και καλύπτω όλα τα υλικά.

Ψήνω τις μελιτζάνες στο φούρνο για μισή ώρα στους 170° ή έως ότου μείνουν με το λάδι τους.Τις σερβίρω ζεστές και τις συνοδεύω με στραγγιχτό γιαούρτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου