Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Παέγια/Paella Θαλασσινών

(Μια δική μου συνταγή)
Σε όλη την Αραβική χερσόνησο οι ψαραγορές φημίζονται για την ποικιλία και τη φρεσκότητα των ψαριών αλλά και κάθε είδους θαλασσινών. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που προσθέσαμε πολλά θαλασσινά στο εβδομαδιαίο οικογενειακό μας μενού κι εγώ άρχισα να πειραματίζομαι με τις συνταγές θαλασσινών. Η συνταγή παέγιας που ακολουθεί δεν είναι η κλασική αλλά μια αρκετά τροποποιημένη, όπως αρέσει στην οικογένειά μου.
Ελπίζω να αρέσει και σε σας.

Διάβασα ότι το φαγητό αυτό πήρε το όνομά του από το σκεύος μέσα στο οποίο μαγειρεύεται στον Ισπανικό Νότο, την «paellera», που είναι ένα ρηχό, πλατύ τηγάνι με δύο χερούλια στο πλάι, αντί για ένα. Περιττό να πω ότι εγώ δεν έχω τέτοιο σκεύος! Έτσι για την παρασκευή του φαγητού αρκούμαι σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ή μια πλατειά ρηχή κατσαρόλα.




Τ α Υ λ ι κ ά

15 μεγάλες φρέσκιες γαρίδες
½ κιλό μύδια μικρά ή 15 μεγάλα κατεψυγμένα, καθαρισμένα αλλά με το κέλυφος
300 γρ. φιλέτο ψαριού, κομμένο σε κύβους
1 ποτήρι άσπρο ρύζι για πιλάφι
2 μέτρια άσπρα κρεμμύδια
2 μικρές φρέσκες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 ½ κουταλιά σούπας ντοματοπελτές
2 μικρές πράσινες πιπεριές
1 κουταλάκι σκόρδο τριμμένο
1 κουταλάκι φρέσκο τζίτζερ τριμμένο
2 μικρά μοσχολέμονα/limes
Περίπου ½ φλ. ελαιόλαδο
Ζαφορά
Αλάτι, πιπέρι

Ο δ η γ ί ε ς

Καθαρίζω, πλένω και στραγγίζω όλα τα θαλασσινά. Κρατώ το κεφάλι-όχι το πάνω μέρος με το μάτια - και τα πόδια από τις γαρίδες και τις κόβω κατά μήκος της ράχης τους σε δύο κομμάτια, αφαιρώντας το έντερο.

Αλατίζω όλα τα θαλασσινά ελαφρά, τα ραντίζω με το χυμό των μοσχολέμονων, τα καλύπτω με μεμβράνη και τα βάζω στο ψυγείο. Σε μια κατσαρόλα ετοιμάζω το πιλάφι, βράζοντας το ρύζι σε λιγότερη ποσότητα νερού κατά 1 φλιτζάνι. Όταν το νερό πάρει βράση, προσθέτω το ρύζι και ένα φύλλο δάφνης, το ανακατεύω και το αφήνω να βράσει μισοσκεπασμένο, χαμηλώνοντας τη φωτιά. Όταν τελειώσει το νερό, προσθέτω τη ζαφορά ανακατεύοντας προσεκτικά, σκεπάζω την κατσαρόλα και κλείνω τη φωτιά. Μετά από 5 λεπτά απλώνω το ρύζι σε ένα πυρέξ να κρυώσει λίγο.
Στη συνέχεια πλένω, κόβω ή τρίβω όλα τα λαχανικά. Ρίχνω το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και τσιγαρίζω τα ψιλoκομμένα κρεμμύδια, το τζίτζερ και τα σκόρδα. Όταν μαραθούν, προσθέτω τις πιπεριές, κομμένες σε τετράγωνα κομμάτια και τις φρέσκες ντομάτες.
Αφήνω να μαλακώσουν τα χορταρικά 5 λεπτά και προσθέτω τον ντοματοπελτέ, διαλυμένο σε 1/3 φλιτζανιού ζεστό νερό. Μετά προσθέτω τις γαρίδες, τα μύδια και τελευταίο το ψάρι, ανακατεύοντας προσεκτικά και τα αφήνω να βράσουν για 10 λεπτά. Ελέγχω τη σάλτα μου που πρέπει να είναι περίπου 1 φλιτζάνι, διαφορετικά προσθέτω λίγο ζεστό νερό. Τέλος προσθέτω το βρασμένο ρύζι λίγο-λίγο ανακατεύοντας, ώστε να απορροφήσει όλη τη σάλτσα, ανακινώντας το τηγάνι και κρατώντας τη φωτιά χαμηλή για να μην κολλήσει το φαγητό. Αφήνω να βράσουν όλα μαζί για 5 λεπτά. Μόλις το φαγητό «πιει» τα υγρά του είναι έτοιμο.
Σκεπάζω με το καπάκι κι αφήνω «να σταθεί» για λίγο. Σερβίρω ζεστό σε βαθιά πιατέλα ή πυρέξ.

Σημείωση
 Αν το ρύζι είναι πολύ υγρό, μην το σκεπάζετε με το καπάκι.
Αν είναι πολύ στεγνό, προσθέστε νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου