Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Κρέπες με σπανάκι και τυριά

Οι κρέπες αρέσουν πολύ σε μικρούς και μεγάλες. Γίνονται γλυκές ή αλμυρές και σερβίρονται σε μπουφέ ή εορταστικό τραπέζι.
Το πώς θα γεμιστούν εξαρτάται από εμάς. Η αδελφή μου τις γεμίζει με αρωματικά άγρια χόρτα και όχι με σπανάκι αλλά πρώτα τα ψιλοκόβει, τα τρίβει με λίγο αλάτι να μαραθούν, τα στραγγίζει και μετά τα τσιγαρίζει. Γίνονται ένα ποίημα!




Τ α Υ λ ι κ ά

20-24 έτοιμες κρέπες
1 μικρό κουτί κρέμα γάλακτος
1/3 φλιτζάνι τυρί τριμμένο
Γέμιση
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
800 γρ. φρέσκο σπανάκι, μόνο τα φύλλα
1 ματσάκι άνηθο
250 γρ ανθότυρο
200 γρ γραβιέρα τριμμένη
4 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένες(προαιρετικά)
3 κουταλιές λάδι
Λίγο αλάτι
πιπέρι


Ο δ η γ ί ε ς

Πλένουμε καλά το σπανάκι και το ζεματίζουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα αρκετό κρύο νερό, μετά το στραγγίζουμε και το πιέζουμε με τα χέρια μας να φύγει το νερό
Ρίχνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και τσιγαρίζουμε ελαφρά τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε το στραγγισμένο σπανάκι, αφήνουμε να τσιγαριστεί κι αυτό λίγο και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Τέλος προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και τα τυριά χονδροκομμένα, τη μισή κρέμα γάλακτος, λίγο αλάτι και πιπέρι, το αλλαντικό και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε σε μια άκρη κάθε κρέπας 1-2 κουταλιές γέμιση, ανάλογα πόσο γεμάτη τη θέλουμε.
Διπλώνουμε προσεκτικά σαν φακελάκι και τις τοποθετούμε σε ελαφρά βουτυρωμένο πυρέξ με την άκρη προς τα κάτω. Τις καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα και τριμμένο τυρί.
Τις ψήνουμε 10-20 περίπου λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να λιώσει το τυρί ή έως ότου ροδίσουν ελαφρά - το προτιμώ. Σερβίρουμε αμέσως.

Σημείωση
Λεπτές, μικρές και ωραίες κρέπες γίνονται με την ειδική συσκευή και όχι στο τηγάνι.
Μπορούμε να φτιάξουμε περισσότερες και να τις καταψύξουμε, τυλιγμένες σε λαδόκολλα και μετά σε ένα σακουλάκι, για να μην ξεραθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου