Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Μια Κουρκουτόπιτα από την Αταλάντη

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Αυτή η εύκολη πιτούλα, το κουρκουτό, όπως τη λένε ακόμα και τώρα στην Αταλάντη, είναι δεμένη με τα παιδικά μου χρόνια. 

Μου ξαναφέρνει στη μνήμη όλα όσα ο χρόνος πήρε μαζί του: αγαπημένα πρόσωπα, καλοκαίρια ξεγνοιασιάς, παιδικές παρέες και παιχνίδια σε δρόμους ασφαλείς, χωρίς αυτοκίνητα.
Τη νοσταλγία μιας πόλης που άλλαξε κι έχασε το χρώμα της-για να το πω κομψά- και μιας εποχής που πέρασε ανεπιστρεπτί αλλά άφησε πίσω της γεύσεις και μυρωδιές. 

Βλέπεις, ο χρόνος είναι «πανδαμάτωρ».









Τα Υλικά

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια γάλα
1 φλιτζάνι νερό
2-3 αυγά
4 κολοκυθάκια τριμμένα στον τρίφτη του κρεμμυδιού
2 φλιτζανάκια ελλην. καφέ ελαιόλαδο ή περισσότερο
1 ½ φλιτζάνι τυρί φέτα
1 φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα (ό,τι υπάρχει στο σπίτι)
2 κουταλιές τραχανάς γλυκός (με πλιγούρι)
1 ½ κουταλάκι baking powder
Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
 

Επί πλέον
Ελαιόλαδο για το ταψί
Σουσάμι

Ο δ η γ ί ε ς










Τρίβουμε τα κολοκύθια και τα τυριά και τα βάζουμε όλα σε ένα βαθύ μπολ.



















Προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά, ελαφρά χτυπημένα, το νερό, τον τραχανά, τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το μπέικιν. Ανακατεύουμε.

















Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά, ώστε να ενσωματωθούν και να έχουμε έναν παχύρρευστο χυλό, πιο αραιό από του κέικ.
















(Αν είναι πολύ αραιός προσθέτουμε λίγο αλεύρι, αν είναι πολύ πηχτός αραιώνουμε με γάλα ή νερό).















Βάζουμε το υπόλοιπο λάδι σε ένα μεγαλούτσικο ταψί, αλευρώνουμε λίγο τη βάση του και αδειάζουμε το μείγμα. Καλύπτουμε την επιφάνεια με σουσάμι και λίγο λάδι.







Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο για 30-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της.

 



Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο, την κόβουμε κομμάτια και καλή όρεξη!





Μικρά μυστικά
  • Επειδή το κουρκουτό περιέχει κολοκυθάκια, χρειάζεται λίγο περισσότερο ψήσιμο από τις άλλες κουρκουτόπιτες. 
  • Όσο πιο λεπτή είναι η πίτα, τόσο πιο νόστιμη γίνεται. 
  • Σε μας αρέσει πολύ και το μαύρο σουσάμι που είναι πολύ νόστιμο. Δοκιμάστε το.

2 σχόλια:

  1. Καταπληκτική! Είμαι από την Αταλάντη και ζω στην Αταλάντη! Υπέροχες οι συνταγές σου, συμπατριώτισσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς βρεθήκαμε, Θεοδώρα!
      Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
      Μου αρέσει πολύ να δημοσιεύω τα παραδοσιακά φαγητά/γλυκά της περιοχής μας.
      Ευχαρίστως θα δεχόμουνα να δημοσιεύσω και δική σου συνταγή!

      Διαγραφή