Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Σπιτικό ψωμί

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Είχα καιρό να ζυμώσω ψωμί και ξέχασα πώς, όταν ψήνεται, μοσχομυρίζει όλο το σπίτι. Μην φανταστείτε ότι η όλη διαδικασία είναι δύσκολη. Χρειάζεστε, βέβαια, λίγο χρόνο αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει. Διότι είναι αλήθεια ότι τα ζυμωμένα από εμάς ψωμάκια δε έχουν καμία σχέση με αυτά του εμπορίου ούτε του αρτοπαρασκευαστή. Καλή επιτυχία!




Tα Υ λ ι κ ά

5 φλιτζάνια αλεύρι (μισό για όλες τις χρήσεις και μισό ολικής με το πίτουρο)
2-2 ½ φλιτζάνια νερό
1 ½ κουταλάκι ξερή μαγιά
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
3 κουταλιές λάδι

Ο δ η γ ί ε ς

Ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι σε μια λεκάνη, τα ανακατεύουμε και κρατάμε στην άκρη περίπου ½ φλ. αλεύρι. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και τη διαλύουμε σε μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό. Τη σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και περιμένουμε να φουσκώσει. Όταν φουσκώσει η μαγιά την προσθέτουμε στο αλεύρι μαζί με το λάδι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας λίγο-λίγο έως 1 ½ φλ. ζεστό νερό (όχι καυτό), έως ότου αναμειχθεί όλο το αλεύρι και δημιουργηθεί μια ζύμη μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια μας. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε καλά για τουλάχιστον 10 λεπτά, μέχρι να γίνει ελαστική. (Ζυμώνοντας βρέχουμε τα χέρια μας στο υπόλοιπο νερό και προσθέτουμε αλεύρι, όταν χρειάζεται, αλευρώνοντας την επιφάνεια).
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, τη βάζουμε σε μια λαδωμένη λεκάνη, κάνουμε με τη γροθιά μας μια λακούβα, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 20-25 λεπτά).
Όταν φουσκώσει η ζύμη, η λακούβα έχει σχεδόν χαθεί. Τότε την πιέζουμε δυνατά πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια για να φύγει ο αέρας και πλάθουμε 2 φρατζολάκια και τα τοποθετούμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψάκι ή μέσα σε 2 μακρόστενες λαδωμένες φόρμες ψωμιού.
Σκεπάζουμε τα ψωμάκια με μια καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε πάλι να «ανέβουν» (20- 30λεπτά). Με ένα πινέλο βρέχουμε την επιφάνεια του ψωμιού με νερό,το τρυπάμε με ένα μαχαίρι 4-5 φορές κατά μήκος και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή σπόρους γλυκάνισου ή μάραθου ή αλείφουμε με λίγο λάδι και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι ή ρίγανη.
Ψήνουμε το ψωμί, αρχικά, για 15 λεπτά στους 200 C βαθμούς και στη συνέχεια, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 C, συνεχίζοντας το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμα, ανάλογα με το φούρνο μας και το μέγεθος του ψωμιού.
Το ψωμί είναι έτοιμο, όταν χτυπήσουμε την επιφάνειά του και ακουστεί ένας "κούφιος" ήχος. Αφήνουμε τα ψωμιά πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν εντελώς και μετά τα διατηρούμε τυλιγμένα με μια καθαρή πετσέτα για να μην ξηραίνονται.

 

Σημείωση
Ο χρόνος ψησίματος του ψωμιού διαφέρει, ανάλογα με το μέγεθός του. Για ένα μεγάλο καρβέλι υπολογίζουμε 50 λεπτά με 1 ώρα στους 180 C και για μικρότερα ψωμάκια 20 λεπτά.

2 σχόλια: