Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Τυρομπουκίτσες

Η Betty με έκανε να ξαναθυμηθώ και να βρω μια συνταγή της Μάνιας για τα «τυροβραχάκια» της που, θυμάμαι, ήταν για μας μια πολύ νόστιμη έκπληξη και τα εξαφανίσαμε, όταν μας τα πρόσφερε σε μια χαρούμενη συνάντησή μας στο σπίτι της. Δοκίμασα πάλι τη συνταγή, κάνοντας κάποιες μειώσεις υλικών για να γίνει πιο ελαφριά, μας άρεσε και τη μοιράζομαι μαζί σας. Μάλλον αυτές οι εύκολες τραγανές τυρομπουκίτσες θα αρέσουν στις φίλες μου την Κατερίνα και την Πόπη, που είναι εργαζόμενες μανούλες με πολλά τρεχάματα, αλλά τους αρέσουν οι σπιτικιές νοστιμιές.




Τ α Υ λ ι κ ά

2½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια baking powder
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
1 γιαούρτι 2% στραγγιστό (200γρ.)
1 φλιτζάνι τριμμένα διάφορα τυριά
( Η Μάνια έβαζε μόνο αρκετή φέτα, ενώ εγώ παρμεζάνα ή ρεγκάτο)
½ φλιτζάνι φυτικό βούτυρο λιωμένο
½ φλυτζάνι ηλιελαιο
Λίγο τριμμένο πιπέρι
Σουσάμι

Ο δ η γ ί ε ς

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το βούτυρο με το λάδι, το γιαούρτι και το αυγό.
Προσθέτουμε το τυρί και το αλεύρι, στο οποίο έχουμε ανακατεύσει το baking powder, ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας, έως ότου η ζύμη γίνει ελαστική και δεν κολλάει .

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180° C.
Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε μικρά μπαλλάκια στο μέγεθος καρυδιού. Βουτάμε την επιφάνειά τους σε ένα πιατάκι με νερό και μετά στο σουσάμι-έχουμε τα δύο πιατάκια δίπλα μας, όπως φαίνονται στη φωτογραφία με τη ζύμη- και τοποθετούμε τις μπουκίτσες σε ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, όχι πολύ κοντά τη μία με την άλλη. Ψήνουμε για 20' ή έως ότου ροδίσουν. Γίνονται 25-30 τραγανές νόστιμες μπουκίτσες Καλή σας επιτυχία!

2 σχόλια:

  1. Ελένη σε ευχαριστούμε για την επίσκεψη στο blog μας!
    Ελπίζω να τα λέμε συχνά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εγώ ευχαριστώ εσάς για την παρέα σας και όλα τα νόστιμα που δημοσιεύετε. Και βέβαια θα τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή