Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Περί νηστείας

Παλαιότερα νηστεία σήμαινε την πλήρη αποχή από τροφές που περιέχουν λάδι, δηλαδή μαγειρευμένες, και από το κρασί. Σήμερα, όμως, με τον όρο "νηστεία" δηλώνουμε την αποχή από κάποιες κατηγορίες τροφίμων, την οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει καθιερώσει με σκοπό να τιμήσει ένα συγκεκριμένο γεγονός του λειτουργικού κύκλου της και να προετοιμάσει τους πιστούς γι' αυτό.

Τι γράφει το Λεξικό του Κόμβου; νηστεία η: 1α.αποχή από ορισμένες τροφές, ζωικής κυρίως προέλευσης, που επιβάλλεται για θρησκευτικούς λόγους και για ορισμένες ημέρες (επέκτ., προφ.) αναγκαστική αποχή από ορισμένες απολαύσεις ή πολύ αυστηρή δίαιτα. ΦP ~ και προσευχή, για περίοδο που κάποιος ζει με στερήσεις και που συγχρόνως αφιερώνεται με ζήλο σε ένα έργο. β. το χρονικό διάστημα που διαρκεί η νηστεία 2. αποχή από την τροφή ή περιορισμός της ποσότητας της τροφής που τρώει κάποιος.
Ποιες είναι οι νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας;



1)Οι Τετάρτες και οι Παρασκευές, κανονικά χωρίς λάδι, εκτός εάν υπάρχει στο Χριστιανικό Ημερολόγιο ( όχι σε κοσμικό ) δοξολογούμενος και εορτάζων μεγάλος Άγιος, οπότε καταλύουμε μόνο το άδι.
2)Της Μεγάλης Τεσσαρακοστής: δεν τρώμε καθόλου τρόφιμα ζωικής προελεύσεως ούτε τα παράγωγά τους αλλά μόνο λάδι τά ΣαβατοΚύριακα. Όταν σε νηστείες τρώμε λάδι, τότε μπορεί να τρώμε καί αναίμακτα θαλασσινά ( καλαμαράκια, σουπιές, χταπόδι, ταραμά, οστρακόδερμα).
3)Η νηστεία της 15ης Αύγουστου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Είναι αυστηρή νηστεία, όπως εκείνη του Πάσχα, πλην της Μεταμορφώσεως 6 Αυγούστου που τρώμε λάδι και ψάρι.
4)Νηστεία Χριστουγέννων ( από 15 Νοεμβρίου – και 24 Δεκεμβρίου, με νηστεία τροφών, όπως των Αγίων Αποστόλων.
5)Η νηστεία των Αγίων Αποστόλων: από τη Δευτέρα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων έως των Αγίων Πέτρου και Παύλου, 29η Ιουλίου.
"Καταλύω" σημαίνει ότι επιτρέπεται να καταναλώσουμε κάποια τροφή, που σε περίοδο νηστείας απαγορεύεται. Έτσι, "κατάλυση ιχθύος" σημαίνει ότι μπορούμε να καταναλώσουμε ψάρι.
Και οι αρχαίοι Έλληνες νήστευαν
Η νηστεία στην αρχαία Ελλάδα αποτελούσε μέσο εξιλασμού και καθαρμού και θεωρούνταν ως δοκιμασία, η οποία βοηθούσε τον άνθρωπο να πλησιάζει περισσότερο προς τους θεούς.

Κατά τα Ελευσίνια μυστήρια και τα Θεσμοφόρια των Αθηνών νήστευαν επίσης και οι αρχαίοι Έλληνες, οι δε γυναίκες ήσαν υποχρεωμένες να έχουν πένθιμη έκφραση.
Οι Λακεδαιμόνιοι διέτασσαν γενική νηστεία σε ολόκληρη την χώρα τους, πριν από κάθε πολεμική επιχείρηση.
Οι ιερείς του Δία στην Κρήτη σε όλη τους τη ζωή όφειλαν να απέχουν από το κρέας και τα ψάρια.

Πηγές:
http://www.komvos.edu.gr/dictionaries/dictonline/DictOnLineTri.htm
http://users.otenet.gr/~abpriest/nhsteia.htm
http://www.i-m-attikis.gr/html/gr/prosvasis/66/1.html
http://nisteia.wordpress.com/general/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου