Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Κουραμπιέδες με Aμύγδαλα

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Οι κουραμπιέδες είναι ένα παραδοσιακό Ελληνικό κέρασμα, όχι μόνο Χριστουγεννιάτικο. Στην περιοχή μου έφτιαχταν μεγάλες ποσότητες και κερνούσαν αυτούς που έρχονταν να δουν και να θαυμάσουν την έκθεση προικιών της νύφης. Οι κεραστές περιφέρονταν κρατώντας μεγάλες πιατέλες με πόδι –έχουμε ακόμα μία τέτοια στο σπίτι μας- γεμάτες με ένα κάτασπρο βουνό κουραμπιέδες. Όλοι οι παρευρισκόμενοι έπρεπε να κεραστούν και να ευχηθούν ευτυχία στους μελόνυμφους.
Βασικά υλικά των κουραμπιέδων είναι το βούτυρο γάλακτος, το αλεύρι, η άχνη ζάχαρη και τα πολλά αμύγδαλα που συμβολίζουν αφθονία αγαθών. Απαραίτητο και το ανθόνερο, με το οποίο τους ράντιζαν ζεστούς και μοσχοβολούσε όλο το σπίτι. Πάνω σε αυτή τη βασική συνταγή δημιουργήθηκαν πολλές παραλλαγές με την προσθήκη διαφόρων υλικών. Σε μένα αρέσει να επιμένω παραδοσιακά.








Τ α Υ λ ι κ ά

450 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
4 βανίλιες
1 ½ φλιτζάνι ασπρισμένα και ψημένα αμύγδαλα, κομμένα με το χέρι μικρά κομμάτια
1 κιλο περίπου αλεύρι μαλακό
2-3 σακουλάκια ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές ανθόνερο

Ο δ η γ ί ε ς







Ζεματίζουμε, ξεφλουδίζουμε, κόβουμε και ψήνουμε τα αμύγδαλα στο γκριλ με προσοχή, να μην μας καούν.












Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ με το ½ φλιτζάνι άχνη πολύ καλά, ώσπου να ασπρίσει.












Έπειτα προσθέτουμε τα αμύγδαλα, 2 κουταλιές ανθόνερο









και τμηματικά το αλεύρι, ανακατεύοντας προσεκτικά τα υλικά από έξω προς τα μέσα να αναμειχθούν αλλά η ζύμη να μείνει αφράτη και να μην κολλάει στα χέρια. (Προσοχή, δεν ζυμώνουμε).







Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε διάφορα σχήματα με το χέρι

και τους ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς για 25-30' ή έως ότου ροδίσουν ελαφρά. Τους βγάζουμε από το φούρνο και τους τοποθετούμε σε μια επιφάνεια καλυμμένη με ζάχαρη άχνη. Τους καλύπτουμε ζεστούς με κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη, στην οποία έχουμε προσθέσει τις βανίλιες.

Τους αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς –όλη τη νύχτα- και μετά τους τοποθετούμε σε πιατέλα.

Μυστικά
  • Από το προηγούμενο βράδυ αναμειγνύουμε σε ένα μπολ που κλείνει με καπάκι την άχνη ζάχαρη και τις βανίλιες για να αρωματιστεί.
  • Παραδοσιακά το βούτυρο και η ζάχαρη πρέπει να χτυπηθούν με το χέρι, κουραστικό αλλά το αποτέλεσμα εκπληκτικό.
  • Προσοχή στο ψήσιμο να μην καούν αλλά να ροδίσουν, διότι, αν είναι άσπροι, θα «νικήσει» στη γεύση το αλεύρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου