Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Αστακομακαρονάδα, Κλασική και Μοναδική

Όσοι λατρεύουν τα θαλασσινά θα συμφωνήσουν ότι είναι ένα πιάτο πεντανόστιμο, με υπέροχη εμφάνιση και αξέχαστη γεύση. Οι ολόκληροι αστακοί βέβαια κάνουν το πιάτο περισσότερο ευπαρουσίαστο αλλά οι αστακοουρές μας διευκολύνουν και μας απαλλάσσουν από το δύσκολο καθάρισμα του αστακού. Μπορούμε να τις βρούμε κατεψυγμένες στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων και να ζητήσουμε, έτσι παγωμένες, να μας τις κόψουν κατά μήκος της εσωτερικής πλευράς. Αυτό θα μας διευκολύνει αφάνταστα.
Η αστακομακαρονάδα είναι ένα ιδανικό καλοκαιρινό πιάτο για παρέα και συνοδευμένο από ένα ποτήρι κρύο λευκό κρασί ή μια παγωμένη μπύρα γίνεται ξεχωριστό. Ταιριάζει και σε οικογενειακή συγκέντρωση, αφού και τα παιδιά θα το λατρεύσουν, διότι το κρέας του αστακού θα τους προσφέρεται έτοιμο και λαχταριστό. Αν βλέπουμε και θάλασσα, τότε ο συνδυασμός θα είναι αχτύπητος!
Ας δούμε τι υλικά χρειαζόμαστε και πώς τη μαγειρεύουμε.




Τ α Υ λ ι κ ά

2 αστακοουρές φρέσκες ή κατεψυγμένες κομμένες στη μέση κατά μήκος ή 2 μικροί αστακοί επίσης κομμένοι στη μέση (Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να αφαιρέσουμε το έντερο της ράχης).
½ φλιτζάνι λάδι
½ κιλό σπαγγέτι μακαρόνια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κουτί ντοματάκια χονδροκομμένα
10 μικρές ντοματούλες ολόκληρες
1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
Ένα καυτερό πιπεράκι χωρίς τους σπόρους
1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
Λίγη ζάχαρη
1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας
10 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού

Ο δ η γ ί ε ς

Βράζουμε τις αστακοουρές σε λίγο αλατισμένο νερό για 5΄και κρατάμε τον ζωμό. Με ένα μεγάλο μαχαίρι αφαιρούμε το κρέας και το κόβουμε λοξά σε μεγάλα κομμάτια αλλά κρατάμε το κέλυφος.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κομμάτια των αστακών και τους σοτάρουμε κι αυτούς, για 2 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες, την πάπρικα και όσο αλάτι θέλουμε.
Συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά. Σβήνουμε με ένα ποτηράκι λευκό κρασί και ένα ποτήρι ζωμό, προσθέτουμε τις ντοματούλες και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 περίπου λεπτά, ώσπου να δέσει η σάλτσα.

Στο τέλος προσθέτουμε χονδροκομμένο το βασιλικό.
Εν τω μεταξύ βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις αναγραφόμενες οδηγίες πάνω στο πακέτο, με ελάχιστο λάδι για να μην κολλήσουν. Τα στραγγίζουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.

Τα περιχύνουμε με τη μισή σάλτα και ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν τα υλικά.

Σερβίρετε τα μακαρόνια σε ζεστή πιατέλα γαρνιρισμένα με τα υπόλοιπα κομμάτια των αστακών μέσα στα κελύφη τους και διακοσμούμε με λίγα φύλλα βασιλικού.
Η αστακομακαρονάδα μας είναι έτοιμη!
Καλή απόλαυση!

4 σχόλια:

  1. Καλώς σε βρήκα και μου άνοιξες για τα καλά την όρεξη!!!! άσε που μου θύμισες τις περσινές μου διακοπές που έφαγα για πρώτη μου φορά αστακό... και θέλω πάλι διακοπές, τώρα!!!!
    Θα σε παρακολουθώ,
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Manousina, καλώς ήλθες. Σου βεύχομαι να πας πάλι διακοπές σύντομα και να περάσεις υπέροχα. Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΗΜΕΡΑ HELEN,
    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΟΥ, ΕΧΩ ΦΤΙΑΞΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΔΑΝΕΙΣΤΕΙ ΙΔΕΕΣ. ΕΚΤΙΜΩ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ, ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ. ΕΧΩ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΝΑ ΚΑΝΩ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ BLOGS. Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ! ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ? ΟΛΟΙ ΛΕΝΕ ΠΟΣΟ ΩΡΑΙΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΟΥΝ, ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ, ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΚΛΠ, ΚΛΠ. ΣΤΑ BLOGS ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΒΟΗΘΑ ΠΟΛΥ ΤΟ FEEDBACK. ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ, ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΚΛΠ. ΤΕΛΟΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΩ, ΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΩ: ΣΤΗΝ ΑΣΤΑΚΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΡΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ: ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ LINGUINI ΑΝΤΙ SPAGGETI, ΝΑ ΣΒΗΣΕΙΣ ΜΕ ΟΥΖΟ Ή ΚΟΝΙΑΚ (ΑΚΟΜΗ ΚΑΛΥΤΕΡΟ) ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙΣ ΑΓΡΙΟ ΜΑΡΑΘΟ ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ. KEEP UP THE GOOD WORK!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα ελεν θ φτιάξω τν συνταγή σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή