Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Φάβα με Φούλια (Ful) ή Κουκιά

Τα Φούλια (Ful) είναι όσπρια, δηλαδή μικρά κουκιά με άσπρο εσωτερικό. Μαγειρευμένα ονομάζονται «ful medames» και δίνουν ένα απλό και νόστιμο πιάτο φάβας που αποτελεί δημοφιλές καθημερινό πρωινό για τα εκατομμύρια των Αιγυπτίων αλλά και των κατοίκων των χωρών της Μέσης Ανατολής.  
Ας τα μαγειρεύσουμε κι εμείς, νεωτερίζοντας λίγο, κι ας φτιάξουμε ένα εύκολο, νόστιμο, πιο ελαφρύ από το παραδοσιακό και νηστίσιμο πιάτο.


Τα Υλικά

½ κιλό Φούλια ή Κουκιά, αποφλοιωμένα και σπασμένα
3 ξερά κρεμμύδια (2 μέτρια και 1 μικρό)
2 φύλλα δάφνης ή 5-6 φύλλα κάρυ  
⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο και 3 κουταλιές έξτρα
Αλάτι και πιπέρι
½ κουταλάκι τριμμένο κύμινο
1 ώριμη ντομάτα κομμένη κυβάκια
⅓ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κουταλάκι κάπαρη

Οδηγίες

Βάζουμε τα φούλια σε τρυπητό και τα πλένουμε καλά με νερό βρύσης.

Τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα – γιατί όταν χυλώσουν πιτσιλίζουν – προσθέτουμε κρύο νερό να τα σκεπάζει, ένα κρεμμύδι ολόκληρο και τα δαφνόφυλλα ή το κάρυ.


Τα σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, γιατί φουσκώνουν. Τα ανακατεύουμε πολλές φορές για να μην «πιάσουν» και προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό, αν χρειαστεί.
Μόλις βράσουν και γίνουν χυλός, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το κύμινο.


Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το άλλο κρεμμύδι, χονδροκομμένο. Τα προσθέτουμε στη φάβα, την ανακατεύουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.
Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τη ντομάτα, τα προσθέτουμε στην κρύα φάβα και ανακατεύουμε.


Βάζουμε τη φάβα σε ένα βαθύ πιάτο, τη διακοσμούμε με φετούλες ντομάτας, κρεμμυδιού και κάπαρη.
Την περιχύνουμε με τις τρεις κουταλιές λάδι και είναι έτοιμη για κατανάλωση.

Καλή όρεξη!

Η ιστορία του φαγητού ξεκινά από την αρχαία Αίγυπτο των Φαραώ και το θεωρούσαν φαγητό των φτωχών, όπως στην αρχαία Ελλάδα τα λούπινα.

Ο τρόπος μαγειρέματός τους δεν έχει αλλάξει μέσα στο χρόνο. Τα σιγοβράζουν με τις φλοίδες πολλές ώρες, μέσα σε μεγάλες μεταλλικές κατσαρόλες με μικρό στόμιο.
Τα πουλάνε σε μικρά παραδοσιακά μαγαζάκια κάθε πρωί ζεστά και τα νοστιμίζουν με λάδι, λεμόνι και σκόρδο ή διάφορες σάλτσες (ντομάτας, ταχινιού κά.), πιπεριές τουρσί, κύμινο και πάπρικα.

Τρώγονται χωρίς κουτάλι με κομμάτια ψωμιού tamis, που είναι ένα στρογγυλό, τραγανό και πολύ νόστιμο ψωμί με Ασιατική προέλευση.
Σήμερα σε όλες τις Αραβικές χώρες τα μεγάλα ξενοδοχεία περιλαμβάνουν τα φούλια στον μπουφέ του πρωινού αλλά και γνωστή μεγάλη εταιρεία γρήγορου φαγητού τα σερβίρει ως « Arabic breakfast»!

4 σχόλια:

  1. Θα την έχανα αυτήν την καταπληκτική ανάρτηση για τη φάβα με φούλια που φαίνεται πεντανόστιμη. Πολύ καλές οι πληροφορίες που δίνεις Ελένη μου για το Arabic Breakfast. Καλή σου ημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα και σ' εσένα, Σοφία μου. Εδώ που ζω μαζεύω τις πληροφορίες, πρώτα για μένα, να θυμάμαι όταν φύγω από τη χώρα αλλά και για σας, γιατί δεν μπορείτε να την επισκεφθείτε. Δεν κάνω καλά;
    Η φάβα είναι νοστιμότατη και πιο ελαφριά από την παραδοσιακή τους-οι φλοίδες είναι σκληρές αρκετά, παρά το πολύωρο βράσιμο.
    Δοκίμασέ τη με φούλια ή κουκιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελενάκι μου εγώ φτιάχνω μια φάβα από κουκιά, η οποία μάλιστα μου βγαίνει πρασινούτσικη στο χρώμα.
    Αν κατάλαβα καλά όμως, τα φούλια είναι ένα είδος κουκιών αλλά όχι ίδια με τα δικά μας κουκιά, καλά το κατάλαβα??
    Πάντως η φάβα σου φαίνεται τόσο λαχταριστή και πολύ πολύ νόστιμη.
    Και οι πληροφορίες που μας δίνεις, όπως πάντα ενδιαφέρουσες!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελενάκι, τα φούλια είναι πιο μικρά από τα δικά μας αλλά με εσωτερικό σχεδόν άσπρο. Γι' αυτό και το ανοιχτόχρωμο της φάβας.
    Η φάβα αυτή γίνεται πολύ νόστιμη, έχει και τα χορταρικά της.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή