Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Κρέμα Ζαχαροπλαστικής με Corn Flour

Είναι η βασική κρέμα της Ζαχαροπλαστικής, εξ ου και το όνομά της.
Και πού δεν τη χρησιμοποιούμε: στις Τούρτες, τις Πάστες Αμυγδάλου και το Μιλφέιγ, γεμίζουμε Τάρτες ή Ταρτάκια, Εκλέρ ή Κοκ και Τρίγωνα Πανοράματος!
Την αρωματίζουμε κλασικά με βανίλια ή φλοίδα λεμονιού, μαστίχα Χίου ή ανθόνερο, όπως κάνουν στη Μέση Ανατολή. Τη συνδυάζουμε με φρέσκα φρούτα, καραμέλα, καβουρντισμένα αμύγδαλα και, βέβαια, σοκολάτα! Παλιότερα, όταν δεν υπήρχε η ευκολία του corn flour, χρησιμοποιούσαν το αλεύρι για να πήξει. Έπρεπε όμως να τη βράσουν αρκετά, για να μην μυρίζει το αλεύρι, οπότε γινόταν πολύ σφιχτή και την απάλυναν με κρέμα  σαντιγί.
Σήμερα υπάρχει στην αγορά και η έτοιμη, σε σκόνη (φακελάκι), την οποία χτυπάμε με το μίξερ ή το σύρμα, προσθέτοντας κρύο γάλα.
Σε καμία περίπτωση, όμως, αυτή η κρέμα δεν μπορεί να συγκριθεί με τη σπιτική!







Τα Υλικά

1λίτρο φρέσκο γάλα
6 κουταλιές γεμάτες corn flour
6 κουταλιές ζάχαρη ή περισσότερες
1 πρέζα αλάτι
6 κρόκοι μέτριων αυγών
2 κουταλιές φρέσκο ανάλατο βούτυρο


Οδηγίες


Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα µε τη βανίλια και το βάζουμε στη φωτιά για να ζεσταθεί.
Χτυπάμε μέσα σε ένα μπολ µε το σύρµα τους κρόκους, τη ζάχαρη και το αλάτι. Σιγά-σιγά κοσκινίζουμε στα αυγά το corn flour (και το αλεύρι, αν έχουμε χρησιμοποιήσει) και αναμειγνύουμε τα υλικά πολύ καλά .


Προσθέτουμε λίγο ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε γρήγορα. Μετά τα προσθέτουμε όλα μέσα στο ζεστό γάλα, εκτός φωτιάς.
Σουρώνουμε το μείγμα μέσα σε μια άλλη κατσαρόλα και το βάζουμε στη φωτιά να βράσει.
Τότε προσθέτουμε τη βανίλια ή τη φλοίδα λεμονιού.





Ανακατεύουμε την κρέμα πάνω σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά, μέχρι να πήξει. Τη βγάζουμε από τη φωτιά και τη μεταφέρουμε σ’ ένα μπολ. Αφαιρούμε το μπαστουνάκι της βανίλιας ή τη φλοίδα λεμονιού και προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας καλά για να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα.
Σε αυτό το στάδιο, αν δεν έχουμε χρησιμοποιήσει βανίλια ή λεμόνι, προσθέτουμε μαστίχα σε σκόνη ή ανθόνερο και ανακατεύουμε.

Καλύπτουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη, ακουμπώντας την πάνω στην επιφάνεια της κρέμας, για να μη δημιουργηθεί κρούστα. Όταν η κρέμα έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, τη φυλάμε μέσα στο ψυγείο, χωρίς να αφαιρέσουμε τη μεμβράνη, μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Μπορεί να διατηρηθεί μέχρι δύο μέρες.

Πριν τη χρησιμοποιήσουμε, τη βγάζουμε από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και τη χτυπάμε για λίγο με το σύρμα ή το μίξερ χειρός για να αφρατεύσει.



TIPS
  • Αν θέλουμε να γίνει πιο πλούσια, χρησιμοποιούμε μισή ποσότητα φρέσκο γάλα και μισή ποσότητα κρέμα γάλακτος.
  • Αν γίνει πολύ σφιχτή, την αραιώνουμε με λίγο γάλα.
  • Αν έχει φτάσει στο στάδιο του βρασμού και βλέπουμε ότι δεν έχει πήξει, προσθέτουμε σιγά-σιγά, ανακατεύοντας μία κουταλιά corn flour, διαλυμένη μέσα σε μισό φλιτζάνι κρύο γάλα.
  • Για να γίνει λεία και ωραία η κρέμα μας πρέπει να τη βράσουμε σε μπεν Μαρί.

5 σχόλια:

  1. Καλημέρα Ελένη μου... έχεις απόλυτο δίκιο καμία έτοιμη κρέμα δεν μπορεί να συγκριθεί με την σπιτική...η κρεμούλα σου είνα υπέροχη!!!
    Φιλιά και καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα, Κική μου!
    Συμφωνώ κι εγώ, αν και έχω καταφύγει κάποιες φορές στην έτοιμη αλλά το αποτέλεσμα γευστικά είναι πολύ διαφορετικό. Τελικά η σπιτική δεν είναι δύσκολη!
    Καλή Κυριακή, φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου Ελενη μου,θελω μια απαντιση στην ερωτιση,τι ενωεις να βρασουμε τη κρεμα σε μπεν μαρι,ενοεις ολη την διαδηκασια απο την αρχη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!
      Πολύ καλά έκανες και ρώτησες. Την κρέμα τη βράζουμε σε μπεν μαρί αφού έχουμε αναμείξει τα αυγά με το ζεστό γάλα και την έχουμε σουρώσει . Αντί να τη βάλουμε κατ' ευθείαν στη φωτιά τη βάζουμε πάνω σε μπεν μαρί, ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα, μέχρι να πήξει.
      Ελπίζω να πήρες την απάντηση!

      Διαγραφή
  4. καλησπέρα Ελενη, μπορεις σε παρακαλω να μου απαντησεις αν υπαρχει τροπος αφου εχεις προσθεσει την σαντιγί και εχει αραιωσει αρκετα να την ξανασφιξεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή