Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Σοκολατάκια με Ινδοκάρυδο και Φιστίκι Αιγίνης

Ο Κοκκοφοίνικας (Cocos Nucifera) είναι ένα δένδρο των Τροπικών περιοχών, διότι προτιμά περιοχές με αμμώδες χώμα, ήλιο, έντονες βροχοπτώσεις και υψηλή υγρασία. Αντέχει επίσης τους δυνατούς ανέμους των τροπικών καταιγίδων.
Η ονομασία του δένδρου άρχισε να χρησιμοποιείται από τον 16ο αιώνα και προέρχεται από το Πορτογαλικό / Ισπανικό Cocos, που σημαίνει "χαμογελαστό πρόσωπο", διότι θεώρησαν ότι οι τρεις μικρές τρύπες στο κέλυφος του καρπού μοιάζουν με ανθρώπινα χαρακτηριστικά προσώπου!
Από το ενδοσπέρμιο του καρπού του Κοκοφοίνικα, κοινώς Καρύδας, παράγεται το γνωστό μας Ινδοκάρυδο.
Το Ινδοκάρυδο είναι ένα αγαπημένο προϊόν. Έχει ευχάριστο, ήπιο αλλά χαρακτηριστικό άρωμα με μια υποψία γλυκιάς γεύσης. Είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων, βιταμινών και μετάλλων, πλούσιο σε πρωτεΐνες και λίπος, το οποίο ασυνήθιστα για φυτά, είναι κυρίως κορεσμένο.
Με το εξωτικό Ινδοκάρυδο και τα φιστίκια Αιγίνης ας φτιάξουμε πανεύκολα αλλά υπέροχα, σπιτικά σοκολατάκια για μας ή για χάρισμα. Θα προσθέσουμε και μερικά κερασάκια Μαρασκίνο για περισσότερο χρώμα και άρωμα. Το αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό, πιστέψτε με!





Τα Υλικά
(Για 20 περίπου σοκολατάκια)

2 φλιτζάνια / 180γραμ. τριμμένο Ινδοκάρυδο
200γραμ. ζαχαρούχο γάλα
⅔ φλιτζανιού χονδροκομμένο φιστίκι Αιγίνης
10 κερασάκια Μαρασκίνο, στραγγισμένα και ψιλοκομμένα
Χαρτάκια για το σερβίρισμα

Επικάλυψη
200γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα τύπου 70%
1 κουταλιά ελαιόλαδο καλής ποιότητας

Διακόσμηση
1 κουταλιά Ινδοκάρυδο ή
1 κουταλιά τριμμένα φιστίκια Αιγίνης

Οδηγίες


Βάζουμε το Ινδοκάρυδο σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα φιστίκια, χονδροκομμένα, τα κερασάκια στραγγισμένα και ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε καλά τα υλικά.
Προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα, για να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά, ώστε να έχουμε μία σφιχτή ζύμη.







Παίρνουμε κουταλιές ζύμης και πλάθουμε τα σοκολατάκια, σε όποιο σχήμα μας αρέσει.
Στρώνουμε ένα δίσκο με αντικολλητικό χαρτί, τοποθετούμε μέσα τα σοκολατάκια και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες, ώσπου να σφίξουν.






Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν Μαρί. Όταν λιώσει εντελώς, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε αρκετά, μέχρι να κατέβη η θερμοκρασία της. Φέρνουμε κοντά μας όλα υλικά που θα χρειαστούμε.


Βουτάμε κάθε ένα σοκολατάκι μέσα στη λιωμένη κουβερτούρα, κρατώντας το με ένα πιρούνι, το στραγγίζουμε λίγο και το αφήνουμε πάνω σε λαδόκολλα, να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα. Πασπαλίζουμε με Ινδοκάρυδο ή φιστίκι. Για να συντομεύσουμε τη διαδικασία, τα βάζουμε για λίγο στο ψυγείο.


Όταν σταθεροποιηθεί η σοκολάτα, ξεκολλάμε τα σοκολατάκια προσεκτικά από το χαρτί και τα τοποθετούμε μέσα σε ατομικά χαρτάκια.
Είναι έτοιμα για σερβίρισμα. Καλή επιτυχία!

Λίγα λόγια ακόμα

Ο άγουρος και πράσινος καρπός της καρύδας περιέχει ένα καθαρό, γλυκό υγρό που, όσοι ταξιδεύουν στις χώρες της Ασίας, το αγαπούν ιδιαίτερα. Μικροπωλητές στους κεντρικούς δρόμους σου το προσφέρουν πολύ φρέσκο, κόβοντας τους καρπούς εκείνη την ώρα!
Γνωστό επίσης είναι και το γάλα της καρύδας που χρησιμοποιείται σε πολλά Ασιατικά πιάτα. Παράγεται από την ανάμειξη ξύσματος καρύδας με νερό.
Από τον αποξηραμένο ώριμο καρπό βγαίνει το λάδι που χρησιμοποιείται στη μαγειρική και στην παρασκευή καλλυντικών και σαπουνιών. Οι γυναίκες στην Ινδία το αγαπούν ιδιαίτερα και το χρησιμοποιούν για να δυναμώσουν τα μαλλιά τους.

Ο Κοκοφοίνικας είναι ένα χρησιμότατο δένδρο και το όνομά του σε πολλές Ασιατικές γλώσσες το δηλώνει. Στα Σανσκριτικά για παράδειγμα λέγεται “kalpa vriksha”, δηλαδή “το δέντρο που παρέχει όλες τις ανάγκες τις ζωής.” και στα Μαλαισιανά “pokok seribu guna”, δηλαδή “το δέντρο με τις χίλιες χρήσεις!”.

  (Διακοσμητικά μήλα από ίνες Κοκοφοίνικα)

Και πράγματι, τα πάντα χρησιμοποιούνται από αυτό το δένδρο: ο εξωτερικός φλοιός της καρύδας δίνει ίνα για κατασκευή σχοινιών, διχτυών, χαλιών κ.ά. Από τα φύλλα του κατασκευάζονται καλάθια, στέγες και περιφράξεις και το ξύλο του χρησιμοποιείται στις οικοδομές.

23 σχόλια:

  1. Μην ανησυχείς Ελένη μου...σε πιστεύω!!!
    Είναι εκπληκτικά!!!
    Τέλεια σα να έχουν βγεί από καλούπι!!!
    Μπράβο, μπράβο!!!
    Μου άρεσαν και οι πληροφορίες για τον κοκοφοίνικα!!!
    Καλή σου μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Πέπη μου!
      Πλάθονται πάρα πολύ εύκολα, γιατί η ζύμη γίνεται μαλακή αλλά δεν κολλάει στα δάχτυλα.
      Χαίρομαι που σου άρεσαν οι πληροφορίες, να είσαι καλά!

      Καλή εβδομάδα και καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  2. Παίρνω το πιάτο όπως είναι και τα καταβροχθίζω όλα τα σοκολατάκια σου, γιατί έχω και μια πρωινή υπογλυκαιμία... Είναι τέλεια!
    Καλή εβδομάδα και φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Sunday, πάρε το πιατάκι, πολύ ευχαρίστως! Δεν παίζουμε με την υπογλυκαιμία!
      Μην ανησυχείς, σε λίγο έρχεται και η επόμενη δόση!

      Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα.
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Ελένη και καλή εβδομάδα!
    Φτιάχνω σοκολατάκια μόνο με ινδοκάρυδο και ζαχαρούχο γάλα τα οποία στη συνέχεια ρολάρω μέσα σε λιωμένη κουβερτούρα και είναι πολύ νόστιμα! Αυτά εδώ όμως, με το φιστίκι και τα ωραία κερασάκια πρέπει να είναι το κάτι άλλο! Ωραία πρόταση για κέρασμα ή δώρο!
    Και τα διακοσμητικά μηλαράκια φανταστικά!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ερμιόνη μου!
      Κι εγώ τα φτιάχνω μόνο με γάλα και Ινδοκάρυδο αλλά είπα να τους δώσω περισσότερο χρώμα και γεύση. Τελικά τα υλικά συνδυάστηκαν εξαιρετικά και τα σοκολατάκια έγιναν περισσότερο ενδιαφέροντα! Μας άρεσαν πολύ, γιατί ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα.
      Κι εγώ θα επαναλάβω τη συνταγή για να τα κεράσω και να τα δωρίσω.

      Καλή εβδομάδα και καλό σου βράδυ.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  4. Ελένη μου τα δωρεάν ταξίδια με την καταπληκτική ξενάγηση..ανεκτίμητα!!
    Τα σοκολατάκια με τα υπέροχα,μπερδεμένα αλλά τόσο συναδελφωμένα υλικά,θεσπέσια!!
    Η εμφάνιση τους,με την πλούσια σοκολατένια επικάλυψη και το χιονάτο ινδοκάρυδο ή το καταπράσινο πασπάλισμα του νόστιμου ξηρού καρπού,εντυπωσιακά όμορφη,δελεαστική και προκλητική!Δεν χρειάζεται να φανταστείς πολλά..ούτε να υποψιαστείς τη γεύση..με τη σιγουριά της αδιαφιλονίκητα γλυκειάς ευτυχίας,προχωράς στη δοκιμή και επιβραβεύεσαι για τη σωστή επιλογή σου!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, ευγενική μου Φωτεινή!
      Το μπερδεμένο περιεχόμενο τους δίνει εξαιρετική νοστιμιά που ενισχύεται γευστικά από τη σοκολατένια επικάλυψη. Γίνονται ένα συναρπαστικό κέρασμα, με ωραία υφή και εξαιρετική γεύση. Δεν μπορείς να μείνεις μόνο σε ένα!

      Καλό σου βράδυ και πολλά φιλιά.

      Διαγραφή
  5. Ελένη μου δείχνουν εξαιρετικά νόστιμα!!!!Πάρα πολύ ωραία, θα τα δοκιμάσω, νομίζω πως και για τα Χριστούγεννα θα είναι ιδανικό κέρασμα!
    Τα μηλαράκια τέλεια!!!
    Φιλιά πολλά, καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ελένη μου!
      Είναι όντως εξαιρετικές μπουκίτσες, πανεύκολες και οικονομικές, ιδανικές για Χριστουγεννιάτικο κέρασμα. Είχα πάρα πολύ καιρό να τα φτιάξω και θα τα επαναλάβω για τα Χριστούγεννα.
      Σου άρεσαν και τα μηλαράκια! Οι άνθρωποι στην Ασία χρησιμοποιούν τα πάντα από τον κοκοφοίνικα και φτιάχνουν εξαιρετικά πράγματα.

      Καλή εβδομάδα σου εύχομαι!
      Πολλά φιλάκια.

      Διαγραφή
  6. Ηθελα να πάρω το πιατάκι ΟΛΟ αλλά με πρόλαβαν χα χα χααα
    Ελενάκι μου κι εγώ τα φτιάχνω σαν την Ερμιόνη, ζαχαρούχο, καρύδα και απ έξω λιωμένη σοκολάτα, αλλά τα κερασάκια και τα φυστίκια απογείωσαν τα σοκολατάκια σου!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ είχα πάρα πολύ καιρό να τα φτάξω και είχα ξεχάσει πόσο μικρή είναι η δόση! Έπρεπε να τη διπλασιάσω, γιατί άρεσαν σε όλους.
      Τα φιστίκια μπήκαν για δοκιμή, τα κερασάκια τα είχα πάλι δοκιμάσει. Ο συνδυασμός πάτυχε και θα επαναληφθεί!
      Καλή και χαρούμενη εβδομάδα!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  7. Θέλω εκείνο το παραλληλόγραμμο με τα φυστικάκια που "μοστράρει" μπροστά-μπροστά!!!
    Μην μου το φάτεεεεεεεεεεεε... λέμεεεεεεεε...

    Και να φανταστείς Ελένη μου ότι πέρα από την μηλόπιτα που ωστόσο δεν την φωτογράφησα γιατί δεν προλάβανα, έκανα και σοκολατάκια, αλλά ποτέ δεν λέω όχι σε ένα ακόμη ωραίο κέρασμα.

    Μέσα στον χυλό της μηλόπιτας έβαλα και ξύσμα πορτοκαλιού αλλά και χυμό. Εξαιρετική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη μου, καλή, δική σου θα είναι η επόμενη δόση! Ολόκληρη και με παραλληλόγραμμα που σου αρέσουν!
      Τι κρίμα που δεν τη φωτογράφισες τη μηλόπιτα, θα μπορούσες έτσι να τη δημοσιεύσεις. Χαίρομαι όμως που σου άρεσε. Κι εγώ σκέφτηκα προς στιγμήν το πορτοκάλι αλλά αποφάσισα να αφήσω μόνα τους τα μπαχαρικά.
      Να είσαι καλά, και να έχεις μια υπέροχη εβδομάδα!
      Καλό βράδυ και πολλούς χαιρετισμούς.

      Διαγραφή
  8. Ελένη μου, είνα η πρώτη ανάρτηση της εβδομάδας που διαβάζω και μου γλύκανες τη μέρα! Τι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκιά και χαρούμενη να είναι ολόκληρη η εβδομάδα σου, Μάρθα μου!

      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  9. Πωπω παρα πολύ ωραία κεράσματα Ελένη μου! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Έρη μου, χαίρομαι που σου άρεσαν!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  10. Ααααααααααααχχχχχχχχχχχχχχ! Ελένη μου μόλις επέστρεψα από τα μαθήματα, έρχομαι και τί να δω... αυτά τα υπέροχα, λαχταριστά και πανέμορφα σοκολατάκια... να πάρω μερικά;;;;;; Γειά στα χέρια σου!
    Φιλιά και καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μικρές σοκολατένιες μπουκίτσες και μάλιστα γεμιστές επιβάλλονται, ιδιάιτερα όταν είμαστε κουρασμένες, καλή μου Κική! Αν τώρα είναι και γεμιστές, ακόμα καλύτερα!

      Καλό σου βράδυ και καλή ξεκούραση.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  11. Λατρεύω τα σπιτικά σοκολατάκια αν και δεν εχω φτιάξει μέχρι σήμερα!Τα δικά σου θα τα δοκιμάσω σίγουρα φαίνονται τέλεια!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έίναι καθόλου δύσκολα αυτά τα σοκολατάκια, Σπυριδούλα μου.
      Λίγη προσοχή με το λιώσιμο της σοκολάτας χρειάζεται μόνο, να μην καεί.
      Δοκίμασέ τα και πες μου.

      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  12. Υπέροχα τα σοκολατάκια σου Ελένη! Λατρεύω τον συνδυασμό ινδοκάρυδου - σοκολάτας! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή