Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Μαρμελάδα Βερίκοκο - Apricot Marmalade


Η αγαπημένη καλοκαιρινή μαρμελάδα των παιδικών μου χρόνων!
Χρυσαφένια και πολύ αρωματική, ελάχιστη ποσότητα δοκιμαζόταν φρέσκια και η υπόλοιπη φυλασσόταν μέσα σε μεγάλα βάζα, για να φωτίσει τα μουντά χειμωνιάτικα πρωινά μας!






Και σήμερα, αν έχουμε την τύχη να βρούμε φρούτα από τις παλιές Ελληνικές ποικιλίες, αφράτα, χρυσαφένια και ρόδινα, τότε η μαρμελάδα μας θα γίνει εκπληκτική! Εγώ είχα αυτή την τύχη κι ευγνωμονώ τη γέρικη πια βερικοκιά του πεθερού μου για τα υπέροχα φρούτα που μας χάρισε!




Αν όμως δεν βρούμε ντόπιες ποικιλίες, ας διαλέξουμε αψέκαστα, ώριμα και γερά βερίκοκα από την αγορά, χωρίς χτυπήματα και σημάδια κι ας φτιάξουμε τη δική μας χρυσαφένια μαρμελάδα. Θα δείτε ότι άξιζε τον κόπο!
  



Τα Υλικά
Για 3 βάζα των 750mL)



2 κιλά ώριμα και λεπτόφλοιδα βερίκοκα, χωρίς το κουκούτσι τους
1400γραμ. καστανή ζάχαρη (light Brown)
8 κουκούτσια ασπρισμένα και χονδροκομμένα ή ένα σφηνάκι λικέρ Amaretto (εάν δεν πρόκειται να καταναλωθεί από παιδιά)
½ φλιτζάνι χυμός λεμονιού



Οδηγίες
 

Πλένουμε πολύ καλά τα φρούτα, τα σκουπίζουμε και αφαιρούμε τα κουκούτσια τους.




Τα κόβουμε σε χονδρά φετάκια και τα τοποθετούμε σε μια βαθιά ανοξείδωτη κατσαρόλα, εναλλάξ µε τη ζάχαρη.
Ασπρίζουμε και χονδροκόβουμε το εσωτερικό των κουκουτσιών, τα τυλίγουμε σε τουλπάνι και τα προσθέτουμε στα κομμένα φρούτα. 





Εάν τα φρούτα είναι πολύ ώριμα ή σκληρά, τα καλύπτουμε µε μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο για µία νύχτα, ανακατεύοντάς τα μία φορά. Την επομένη ημέρα η ζάχαρη πρέπει να έχει λιώσει και να έχει δημιουργηθεί ένα σιρόπι.









Εάν τα φρούτα είναι ώριμα, τα βράζουμε αμέσως, στην αρχή πάνω σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσουν να βράζουν και κατόπιν τα σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά.
Καθώς βράζει η μαρμελάδα, δημιουργείται περιμετρικά ένας αφρός, τον οποίο πρέπει να τον αφαιρούμε με ένα κουτάλι. 



Βράζουμε τη μαρμελάδα, μέχρι να δημιουργηθούν στην επιφάνειά της μεγάλες φουσκάλες και να πήξει.
Λίγο πριν το τέλος, αφαιρούμε το τουλπάνι, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το λικέρ, ανακατεύουμε και τη βράζουμε ακόμα για δύο λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.







Γεμίζουμε με τη ζεστή μαρμελάδα αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε με τα επίσης αποστειρωμένα καπάκια τους και τα αναποδογυρίζουμε πάνω σε μία πετσέτα.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Είναι έτοιμα να τα φυλάξουμε σε δροσερό και χωρίς υγρασία μέρος.








Καλή επιτυχία!

5 σχόλια:

  1. Σίγουρα η λεμτομέρεια με τα κουκούτσια ή το αμαρέτο θα κάνει τη διαφορα σ' αυτή την αγαπημένη μαρμελάδα με το απίθανο χρώμα!
    Μπαίνει στα υπόψιν!
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η καλυτερη μαρμελαδα! Καποτε ειχαμε κι εμεις μια βερυκοκκια, εκανε μικρουτσικα βερυκοκκακια, αλλα απιστευτα αρωματικα... δυστυχως τα τελευταια 2-3 χρονια αρρωστησε και δεν μπορεσαμε να την επανανφερουμε... Δυσκολο να βρεις ωραια βερυκοκκα στην αγορα, μεχρι στιγμης απ' οσα εχω δοκιμασει κανενα δεν με ικανοιποιησε... μια ανοστιλα!
    Καλο ΣΚ!
    ΦΙλια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πως μπορω να σου στείλω κουκουτσια να φυτέψεις εχω ακριβως την ιδια βερυκοκιά

      Διαγραφή