Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Σοκολατάκια με Χουρμάδες και Καρύδια – Chocolate Treats with Dates and Walnuts

Και μια ακόμα συνταγή από τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν, Σοκολατάκια με Χουρμάδες και Καρύδια, πανεύκολα, νοστιμότατα και πολύ υγιεινά!
Ο χουρμάς είναι ο καρπός του φοίνικα του δακτυλοφόρου, που λέγεται επίσης φοινικιά ή χουρμαδιά ή και βαγιά. Καλλιεργείται από τα πολύ αρχαία χρόνια στη Μεσοποταμία και στην Αίγυπτο, ίσως από το 4.000 π.Χ. αν και πατρίδα του πρέπει να είναι η Αραβία, κοντά στον Περσικό κόλπο.

Στην Αραβική χερσόνησο γνώρισα κι εγώ τους καρπούς της χουρμαδιάς, στις αγορές της Τζέντα, όπου αφθονούν, φρέσκοι ή αποξηραμένοι, πάντα εξαιρετικής ποιότητας.
Οι ντόπιοι τους εκτιμούν πάρα πολύ, διότι η υψηλή τους περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες τους καθιστά μία εξαιρετική διατροφική πηγή ενέργειας. Με χουρμάδες σταματούν τη νηστεία το απόγευμα κάθε ημέρας κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και συνοδεύουν το τσάι τους!

Όντως οι χουρμάδες είναι εξαιρετική τροφή, διότι περιέχουν αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στη θωράκιση του οργανισμού από
τις επιπτώσεις των ελευθέρων ριζών, συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος, των οστών και της όρασης.





Τ α Υ λ ι κ ά

45-50 μεγάλοι χουρμάδες, αποξηραμένοι αλλά μαλακοί
Η ψίχα από 25 καρύδια, χωρισμένα στη μέση

Επικάλυψη
500 γραμμάρια κουβερτούρα λιωμένη
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο

Διακόσμηση
Καρύδι χονδροτριμμένο ή άσπρη τρούφα ή άσπρη σοκολάτα
λαδόκολλα



Ο δ η γ ί ε ς



Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε μια τομή κατά μήκος κάθε χουρμά, αφαιρούμε το κουκούτσι και τοποθετούμε μέσα την ψίχα μισού καρυδιού.
Πιέζουμε λίγο την τομή να κλείσει, για να «ασφαλίσει» το γέμισμα.












Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, για να γυαλίσει και ανακατεύουμε. Εάν θέλουμε, προσθέτουμε και λίγη άχνη ζάχαρη.







Τρυπάμε με ένα καλαμάκι για σουβλάκι έναν-έναν τους γεμιστούς χουρμάδες και τους βουτάμε προσεκτικά στην κουβερτούρα, φροντίζοντας να τους καλύψει εντελώς. Μετά τους πασπαλίζουμε με χονδροκομμένα καρύδια ή λευκή τρούφα και τους αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε ένα δίσκο, στρωμένο με λαδόκολλα.




Όταν τα στερεοποιηθεί η κουβερτούρα, μπορούμε να τα διακοσμήσουμε λιωμένη λευκή
 σοκολάτα.
Αφήνουμε τα σοκολατάκια να στεγνώσουν εκτός ψυγείου και μακριά από ζέστη.


Στην κουβερτούρα που έμεινε πρόσθεσα λίγα Chocolate Pops και έφτιαξα «βραχάκια» που έγιναν ανάρπαστα!

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection 


Από την Ελληνική Μυθολογία

Όταν η Ήρα έμαθε ότι η Λητώ ήταν έγκυος από το Δία, απαγόρευσε στη Λητώ να γεννήσει σε στεριά και σε οποιοδήποτε μέρος κάτω από τον ήλιο. Σύμφωνα με έναν μύθο, όχι και τόσο διαδεδομένο, η Λητώ ήρθε από τη γη των Υπερβορείων με τη μορφή λύκαινας, αναζητώντας τη «χώρα των λύκων», τη Λυκία.
Ο πιο διαδεδομένος μύθος λέει ότι όταν η Λητώ έφτανε να γεννήσει, φάνηκε ένα μικρό νησί μέσα στη θάλασσα, η Δήλος(= αυτή που φανερώθηκε)
Εκεί η Λητώ, κρατήθηκε από έναν φοίνικα και γέννησε πρώτα την Άρτεμη κι έπειτα τον Απόλλωνα.


Στο Μουσείο του Μονάχου υπάρχει ένας ερυθρόμορφος αρχαιοελληνικός αμφορέας (520-520 π.Χ ) με παράσταση Ηρακλή και Απόλλωνα.
Ο Ηρακλής, αριστερά, έχει αρπάξει το δελφικό τρίποδα, επειδή το μαντείο των Δελφών έχει αρνηθεί να του δώσει χρησμό, μετά το φόνο του Ίφυτου. Δεξιά ο Απόλλωνας προσπαθεί να σταματήσει τον Ηρακλή, πιάνοντας το χέρι του.


Πίσω τους ένας φοίνικας, σ' ανάμνηση του φοίνικα στη Δήλου, κάτω από τον οποίο η Λητώ γέννησε τον Απόλλωνα και την Άρτεμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου