Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Κέικ με Ελαιόλαδο, Πορτοκάλι και Αλεύρι Αμυγδάλου - Cake with Olive Oil, Orange and Almond Flour

Όταν έχεις πορτοκάλια από το περιβόλι σου, φροντίζεις να το αξιοποιήσεις με κάθε τρόπο. Εκτός από μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού και ζουμερή πορτοκαλόπιτα φτιάχνεις και πορτοκαλένια κέικ!
Ένα τέτοιο κέικ θα σας προτείνω σήμερα για να γλυκάνουμε το νέο μήνα, πανεύκολο, γευστικότατο, ζουμερό, αρωματικό και πολύ, μα πολύ πορτοκαλένιο!
Δεν περιέχει αυγά και καθόλου ζάχαρη αλλά γλυκαίνει, όχι όμως υπερβολικά, με αρωματικό μέλι πορτοκαλιάς.

Το αλεύρι για όλες τις χρήσεις ενισχύεται με αλεύρι αμυγδάλου, ένα ιδιαίτερο προϊόν από τα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, που δίνει στο κέικ εξαιρετική και πλούσια υφή και το ενισχύει γευστικά.

Επειδή το κέικ αυτό περιέχει ελαιόλαδο και αρκετό χυμό πορτοκαλιού, χρειάζεται περισσότερο χρόνο ψησίματος από τα συνηθισμένα κέικ, γιατί πρέπει να στραγγίσει καλά. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητά του! Δοκιμάστε το!





Τα Υλικά
(Για ένα ταψάκι 22cm)

2 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 φλιτζάνι αλεύρι αμυγδάλου
2 κουταλάκια γλ. baking powder
1 κουταλάκι γλ. μαγειρική σόδα
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο καλής ποιότητας ή άλλο ελαφρύ
½ φλιτζάνι μέλι πορτοκαλιάς
2 φλιτζάνια φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
1 κουταλιά σ. ξύσμα αψέκαστου πορτοκαλιού

3-4 κομμάτια γλυκό κουταλιού πορτοκάλι με το σιρόπι τους, κομμένα σε λωρίδες ή καρεδάκια

Για το ταψί
1 κουταλιά σ. ελαιόλαδο
1 κουταλιά σ. αλεύρι

Οδηγίες

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί μας.





Μέσα σ΄ένα μπολ αναμειγνύουμε καλά τα στερεά υλικά.
Μέσα σ΄ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα υγρά και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα βοηθάμε να αναμειχθούν με ένα σύρμα.











Προσοχή, διότι τα υλικά, λόγω της σόδας, θα φουσκώσουν!








 




Ρίχνουμε το μείγμα των στερεών υλικών μέσα στα υγρά και τα ανακατεύουμε, για να ομογενοποιηθούν.












Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ μέσα στο λαδωμένο ταψάκι και το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170º C στον αέρα, για τουλάχιστον μία ώρα.









Πριν το βγάλουμε από το φούρνο, ελέγχουμε εάν έχει ψηθεί, βυθίζοντας ένα μαχαίρι ή ένα καλαμάκι για σουβλάκι.
Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί μέσα στο ταψάκι για 10 λεπτά και μετά το ξεφορμάρουμε πάνω σε συρμάτινη βάση.






Όταν ακόμα είναι ζεστό, με ένα πινέλο σιλικόνης απλώνουμε στην επιφάνειά του το σιρόπι από το γλυκό κουταλιού. Είναι αρκετό για το κέικ αυτό 2-3 κουταλιές σιρόπι. 
Κόβουμε το γλυκό κουταλιού πορτοκάλι σε λωρίδες ή κυβάκια και στολίζουμε την επιφάνεια του κέικ.


Κόβουμε το κέικ, όταν έχει κρυώσει αλλά και χλιαρό είναι εξαιρετικά αρωματικό.


Το συνοδεύουμε με ένα φλιτζάνι τσάι με άρωμα πορτοκαλιού και το απολαμβάνουμε!
Καλή επιτυχία! 

2 σχόλια:

  1. Τι ωραίο και αρωματκο το κεικ σου,μ αρεσουν πολυ αυτες οι γευσεις ειναι και απογευμα και θα ηθελα ενα κομματι απο αυτο με τον καφε μου,καλο απογευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα, Νέλη!
    Το κέικ αυτό είναι λίγο ιδιαίτερο αλλά πολύ νόστιμο. Άρεσε πολύ.
    Μόνο που το αλεύρι αμυγδάλου είναι λίγο ακριβό αλλά για μια δοκιμή αξίζει!

    Μακάρι να μπορούσα να σε κεράσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή