Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Χορτόπιτα με Σέσκλα, Λάπατα, Μάραθο και Ανθότυρο – Xortopita, Greek Savory Pie with Greens, Fennel and Anthotyro (Ricotta Cheese)

Οι λάτρεις της χορτόπιτας σπεύσατε! Τα πρώτα φρέσκα και πολύ τρυφερά χόρτα για πίτες, “τα πιταστά” όπως τα λέμε στην περιοχή μου, εμφανίστηκαν στις λαϊκές αγορές! Σέσκλα και λάπατα με μικρά και πολύ τρυφερά φύλλα είναι τα καλύτερα που υπάρχουν αυτή την εποχή.
Εύκολα βρίσκουμε και μάραθο που ταιριάζει υπέροχα με το ανθότυρο.

Ας τα αξιοποιήσουμε για να ετοιμάσουμε μια νοστιμότατη και αρωματική χορτόπιτα, με ήπια γεύση, λόγω του ανθότυρου, ιδανική για το βραδινό μας αλλά και για το δεκατιανό της επόμενης ημέρας. 
Δοκιμάστε τη κι εσείς!






Τα Υλικά
(Για ένα ταψί Ø32εκ.)

6 φύλλα χειροποίητα ή χωριάτικα του εμπορίου
100ml ελαιόλαδο

Γέμιση
2 ματσάκια σέσκλα, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι λάπατα, ψιλοκομμένα
½ ματσάκι μάραθος, ψιλοκομμένος
4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα ολόκληρα
300γραμ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
100γραμ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
3 κοφτές κ.σ. καλαμποκάλευρο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κ.σ. μαύρο κύμινο

Οδηγίες


Πλένουμε καλά, στραγγίζουμε τα χορταρικά και τα ψιλοκόβουμε.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι  και μαραίνουμε τα σέσκλα και τα λάπατα, ανακατεύοντας για ελάχιστα λεπτά..
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε να κατέβει λίγο η θερμοκρασία των χορταρικών.






Κατόπιν προσθέτουμε τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου, όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε.









Λαδώνουμε ένα αντικολλητικό ταψί και στρώνουμε ένα φύλλο, έτσι ώστε να εξέχει από την περιφέρεια. Λαδώνουμε την επιφάνειά του και την καλύπτουμε με δύο φύλλα λαδωμένα και τσαλακωμένα.
Απλώνουμε τη γέμιση της πίτας και την ισομοιράζουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.





Γυρίζουμε τις άκρες του πρώτου φύλλου προς τα μέσα και τις λαδώνουμε.
Καλύπτουμε τη γέμιση με δύο φύλλα λαδωμένα και τσαλακωμένα.
Σκεπάζουμε με το έκτο φύλλο, το λαδώνουμε και χαράσσουμε την πίτα σε λωρίδες ή κομμάτια.
Ραντίζουμε την επιφάνειά της με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με μαύρο κύμινο.




Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στις αντιστάσεις ή  στους 160º στον αέρα για περίπου 1 ώρα ή έως ότου ροδίσει ομοιόμορφα και ξεκολλήσει από την περιφέρεια του ταψιού.




Όταν έχει ψηθεί, τη βγάζουμε από το φούρνο και, πριν την κόψουμε, περιμένουμε να κρυώσει λίγο.


Κατόπιν τη σερβίρουμε και την απολαμβάνουμε.


Καλή επιτυχία!


2 σχόλια:

  1. αξεπεραστη η χορτοπιττα.αν βαλουμε τα χορτα ωμα λετε να αλλαξει η γευση της;εμεις εδωκανουμε τις χορτοπιττες χωρις συβραση.πολλα φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Λίτσα!
      Κι εμείς τα βάζουμε ωμά τα χορταρικά, ειδικά τα άγρια, χωρίς να τα ζεματίζουμε ή να τα βράζουμε. Εγώ απλά τα άχνισα λίγο για να μειωθεί ο όγκος τους. Έγιναν πολύ νόστιμα.
      Ευχαριστώ για την επίσκεψη.
      Φιλιά

      Διαγραφή