Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Στριφτή Χορτόπιτα με Πολέντα

Οι χορτόπιτες είναι από τις αγαπημένες μου πίτες, ιδιαίτερα αυτές που περιέχουν άγρια, αρωματικά χόρτα! Είναι νοστιμότατες και πολύ υγιεινές.
Τώρα πλέον στις λαϊκές αγορές βρίσκουμε μεγάλη ποικιλία άγριων χόρτων που είναι ιδανικά για μία εξαιρετική χορτόπιτα, στριφτή ή απλωτή.

Στη γέμιση της χορτόπιτας συνήθιζα να προσθέτω μερικές κουταλιές σιμιγδάλι για να ενώσω καλύτερα τα υλικά της. Σε αυτή δοκίμασα την πολέντα και έμεινα ενθουσιασμένη! Σας την προτείνω!





Τα Υλικά

6 φύλλα χωριάτικα, σπιτικά ή του εμπορίου
100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Γέμιση
600-700γραμ. διάφορα χόρτα για πίτα, άγρια ή ήμερα, πλυμένα, στραγγισμένα και ψιλοκομμένα
5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
½ ματσάκι μάραθος ή άνηθος, ψιλοκομμένος
300γραμ. φέτα, θρυμματισμένη
3μέτρια αυγά, ελαφρά χτυπημένα
½ φλιτζάνι πολέντα
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες

Ετοιμάζουμε την πολέντα.
Βράζουμε ένα φλιτζάνι νερό με ελάχιστο αλάτι στο οποίο προσθέτουμε την πολέντα. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και αφήνουμε την κρέμα στην άκρη να κρυώσει.

Γέμιση


Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά όλα τα χόρτα και τα μυρωδικά. Τα ψιλοκόβουμε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ και τα πασπαλίζουμε με αλάτι.
Τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας και τα αφήνουμε να σταθούν για 15 λεπτά.





Κατόπιν τα ανακατεύουμε πάλι και τα σφίγγουμε λίγα-λίγα με τις παλάμες μας, να μαραθούν και να αποβάλουν, όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά. Θα δούμε ότι ο όγκος τους θα μειωθεί κατά το ήμισυ.
Τα στυμμένα χόρτα τα βάζουμε μέσα σε άλλο μπολ. Προσθέτουμε την πολέντα και ανακατεύουμε.






Εν συνεχεία προσθέτουμε το τυρί, τα αυγά, ελάχιστο αλάτι, αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά το μείγμα.






Η Πίτα



Λαδώνουμε καλά ένα φύλλο. Απλώνουμε γέμιση κατά μήκος της μακράς πλευρά, διπλώνουμε προς τα μέσα το φύλλο στις στενές πλευρές για να προστατεύσουμε τη γέμιση και το τυλίγουμε σε ρολό.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα.






Τοποθετούμε κάθε γεμισμένο φύλλο μέσα σε λαδωμένο ταψί, σχηματίζοντας κύκλους από την περιφέρεια προς το κέντρο.
Λαδώνουμε τα φύλλα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ραντίζουμε με λίγο νερό.




Ψήνουμε τη χορτόπιτα σε προθερμασμένο στους 180º C, στις αντιστάσεις ή στους 160º C στον αέρα, για 50 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά το φύλλο. Τότε είναι έτοιμη.
Τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μετά την κόβουμε.



Δική σας και καλή όρεξη! 

2 σχόλια: