Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Αλμυρός Κορμός με Καπνιστό Σολομό, Πέστροφα και Τυρί Κρέμα

Παλιότερα ήταν μόδα οι αλμυρές τούρτες τύπου “μπόμπα” που ετοιμάζονταν από ένα στρογγυλό ψωμί, κομμένο σε φέτες και γέμιζαν με φέτες τυριού και αλλαντικά. Τότε ήταν πολύ πρωτότυπες και γρήγορα έγιναν δημοφιλείς.

Την ξαναθυμηθήκαμε πάλι αυτή την αλμυρή τούρτα και την εξελίξαμε σε αλμυρό κορμό, ιδανικό για κρύο μπουφέ ή ένα γιορτινό τραπέζι.
Στη δική μου εκδοχή η γέμιση περιλαμβάνει, εκτός του κρεμώδους τυριού, φιλέτο καπνιστού σολομού και πέστροφας, πιπεριά Φλωρίνης και αγγουράκι τουρσί.
Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο πολύ εμφανίσιμο αλλά και εξαιρετικά νόστιμο. Τολμήστε τη και θα καταπλήξετε την οικογένεια ή τους καλεσμένους σας!






Τα Υλικά

1 πακέτο ψωμί του τοστ, χωρίς κόρα

Για την Κρέμα
500γραμ. τυρί κρέμα, τύπου Mascarpone, σε θερμοκρασία δωματίου
Ελάχιστο αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι
2 κ. σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι στραγγιχτό γιαούρτι ή μαγιονέζα
2 κουταλιές μουστάρδα με ρίγανη και θυμάρι

Για τη Γέμιση
200γραμ. φιλέτο καπνιστού σολομού, κομμένο σε λωρίδες
3 ψητές πιπεριές Φλωρίνης σε βαζάκι, κομμένες σε ροδέλες
4-5 αγγουράκια τουρσί, κομμένα σε λεπτές λωρίδες
1 συσκευασία καπνιστής πέστροφας ( 100γραμ.), θρυμματισμένη
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 κουταλιά ξύσμα αψέκαστου λεμονιού

Για τη Διακόσμηση
2 αγγουράκια τουρσί, κομμένα σε ροδέλες
1 ψητή πιπεριά Φλωρίνης σε βαζάκι, κομμένη σε ροδέλες
1 κουταλιά κάπαρη
Μερικές τουφίτσες μαϊντανού ή άνηθου
1 μικρό βαζάκι μπρικ σολομού

Οδηγίες

Χτυπάμε με το μίξερ το τυρί κρέμα με το γιαούρτι ή τη μαγιονέζα, το ελαιόλαδο και τη μουστάρδα,
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.





Στρώνουμε σε μια μακρόστενη πιατέλα τρεις φέτες ψωμιού και τις αλείφουμε με το μείγμα του τυριού .
Από πάνω σκορπίζουμε λωρίδες πιπεριάς Φλωρίνης.









Τοποθετούμε άλλες τρεις φέτες ψωμιού, αλειμμένες με τυρί κρέμα και απλώνουμε λωρίδες καπνιστού σολομού. Ραντίζουμε με χυμό λεμονιού και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.










Συνεχίζουμε με άλλες τρεις φέτες ψωμιού, αλειμμένες με τυρί και καλυμμένες με λεπτές λωρίδες αγγουριού τουρσί.









Πάνω τους τοποθετούμε την επόμενη στρώση ψωμιού, αλειμμένου με τυρί κρέμα και απλώνουμε τη θρυμματισμένη πέστροφα και το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι. Πασπαλίζουμε με ξύσμα λεμονιού.





Συνεχίζουμε να τοποθετούμε κι άλλες τρεις στρώσεις ψωμιού και τις γεμίζουμε με ό,τι υλικό μας έχει περισσεύσει.
Καλύπτουμε την επιφάνεια της τούρτας με το υπόλοιπο τυρί κρέμα
Και τη διακοσμούμε, όπως μας αρέσει.



Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για δύο τουλάχιστον ώρες.
Την σερβίρουμε ολόκληρη και την κόβουμε προσεκτικά σε φέτες.


Καλή όρεξη!

1 σχόλιο: