Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Λαχανοντολμάδες Νηστίσιμοι – Lenten Cabbage Rolls

Λατρεύω όλους τους ντολμάδες, τυλιγμένους κλασικά με λάχανο ή αμπελόφυλλα αλλά και με φύλλα μαρουλιού ή σέσκλου!
Κάθε εκδοχή έχει τη δική της νοστιμιά.
Στη νοστιμιά του πιάτου παίζει καθοριστικό ρόλο η γέμιση. Όταν προσθέσουμε κιμά και στο τέλος αυγολέμονο, το πιάτο γίνεται εξαιρετικό, κλασικό και πολύ δημοφιλές.
Λατρεύω όμως και τους νηστίσιμους που είναι κι αυτοί εξίσου νόστιμοι. Δεν μου αρέσουν λευκοί αλλά τους προτιμώ ροζέ, διότι η τομάτα ταιριάζει εξαιρετικά με το λάχανο.
Δοκιμάστε τους κι εσείς τώρα που νηστεύουμε!




Τα Υλικά

1 λάχανο άσπρο, αφράτο, ιδανικό για λαχανοντολμάδες
1 μεγάλο ξηρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 μέτρια πράσα, ψιλοκομμένα (το άσπρο μόνο)
2 μέτρια καρότα, τριμμένα
½ ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
½ κ. σ. γλυκιά πάπρικα
200ml χλιαρός ζωμός λαχανικών ή νερό
1 ½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα ή μπασμάτι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
100 ml χυμός τομάτας
Αλάτι
1 κ. γλ. κόκκοι χρωματιστού πιπεριού (προαιρετικά)
1 κ. σ. corn flour

Οδηγίες

Καθαρίζουμε το λάχανο από τα εξωτερικά, ταλαιπωρημένα φύλλα.


Κόβουμε προσεκτικά με ένα μαχαίρι το κοτσάνι του, όσο βαθιά μπορούμε,  και το βυθίζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, για να ζεματιστεί.
Τα φύλλα που μαλακώνουν, τα αφαιρούμε προσεκτικά.  Βυθίζουμε πάλι το λάχανο στο ζεστό νερό, μέχρι να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα φύλλα.
Βάζουμε όλα τα ζεματισμένα φύλλα σε ένα πιάτο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.








Σε σ΄ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ⅓ από το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε. Όταν ζεσταθεί καλά, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο, μέχρι να γυαλίσουν και να μοσχομυρίσουν. 








Τότε προσθέτουμε την πάπρικα και το καρότο, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για δύο λεπτά. Ρίχνουμε και το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, μέχρι το ρύζι ν΄αρχίσει ν΄ασπρίζει. Προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό και περιμένουμε να απορροφηθεί από το ρύζι.









Απομακρύνουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε τα αρωματικά, το κουκουνάρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη, για να κατέβη λίγο η θερμοκρασία της.







Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο του ζεματισμένου λάχανου, κόβουμε το κοτσάνι, όσο υπάρχει, και το απλώνουμε σ΄ένα ρηχό πιάτο. (Δεν πετάμε τα κοτσάνια αλλά καλύπτουμε με αυτά τη βάση της κατσαρόλας).




Παίρνουμε κουταλιές από τη γέμιση, την τοποθετούμε εκεί που αφαιρέσουμε το κοτσάνι. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα πλαϊνά του φύλλου και τυλίγουμε σε ρολό, όχι πολύ σφικτό, διότι το ρύζι διογκώνεται με το βράσιμο και μπορεί να σχίσει το φύλλο. 
Συνεχίζουμε το ίδιο μέχρι τα τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση.
Καλύπτουμε τη βάση της κατσαρόλας με το κοτσάνια και πάνω τοποθετούμε τους ντολμάδες σε σειρές.







Ρίχνουμε το χυμό τομάτας, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τους κόκκους πιπεριού, λίγο αλάτι και νερό τόσο, όσο να σκεπάζονται οι ντολμάδες.
Σκεπάζουμε τους ντολμάδες με ένα ρηχό πιάτο, για να μην ανοίξουν κατά το βράσιμο.






Βράζουμε το φαγητό πάνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Αν χρειαστεί κατά την διάρκεια του βρασίματος, προσθέτουμε ακόμα λίγο ζεστό νερό, για να μην μείνει το φαγητό χωρίς σάλτσα.

Όταν οι ντολμάδες έχουν βράσει, αφαιρούμε το πιάτο, προσθέτουμε το corn flour διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό και ανακινούμε την κατσαρόλα.
Αφήνουμε να πάρει μία βράση, για να πήξει η σάλτσα και αποσύρουμε από την φωτιά
Σερβίρουμε τους ντολμάδες ζεστούς όχι καυτούς και τους απολαμβάνουμε!



Καλή όρεξη!

1 σχόλιο:

  1. Το αγαπημένο μας φαγητό Ελένη μου,γεια στα χέρια σου, τους έφτιαξες υπέροχους...με ξεσήκωσες απόψε...χαχαα να φανταστείς όταν πάω στα παιδιά μου κουβαλώ πάντα ένα τάπερ με λαχανοντολμάδες ή σαρμαδάκια...χαχαα φιλάκια γλυκιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή